6.24.2009

Hello, Bulan Rejab.

Mood: Calm.


Alhamdulillah.. Today, we are welcoming Bulan Rejab. I'm thankful to Allah for letting me to fasting for the very 1st day of Bulan Rejab. Amin..

So, what are you waiting for? Let's fasting together!! :)


Hopefully, that all of us regain something from it. Insya'Allah..







FADILAT BULAN REJAB


Rasullullah s.a.w. bersabda;
"Puasa 1 hari pada bulan Rejab seperti puasa 40 tahun dan diberi minum air dari syurga."


Rasullullah s.a.w. bersabda;
"Puasa 1 hari pada bulan Rejab seperti mengerjakan ibadat seumurnya (sepanjang umurnya)."


Rasullullah s.a.w. bersabda;
"Puasa 3 hari dalam bulan Rejab, dijadikan parit yang panjang yang menghalangkan dia ke Neraka (panjangnya setahun perjalanan)."


Rasullullah s.a.w. bersabda;
"Sesiapa berpuasa 3 hari pada bulan Rejab dan beribadat pada malamnya (berjaga)seperti dia berpuasa 3,000 tahun,diampunkan baginya 70 dosa-dosa besar tiap-tiap hari, ditunaikan 70 hajat ketika keluar nyawanya daripada jasadnya,70 hajatnya di dalam kuburnya, 70 hajat ketika terbang suhuf (ketika Quran dinaikkan ke langit) 70 hajat ketika ditimbang amalannya di Mizan,70 hajat ketika berlalu di atas titi Sirotolmustaqim."


Rasullullah s.a.w. bersabda;
"Puasa 4 hari dalam bulan Rejab akan diafiatkan dia daripada bala dan daripada penyakit yang besar-besar, dan daripada fitnah dajal pada hari Kiamat."


Rasullullah s.a.w. bersabda;
"Puasa 5 hari pada bulan Rejab, aman daripada azab kubur."


Rasullullah s.a.w. bersabda;
"Puasa 6 hari pada bulan Rejab, keluar dari kubur bercahaya mukanya."


Rasullullah s.a.w. bersabda;
"Puasa 7 hari dalam bulan Rejab akan ditutup daripadanya 7 pintu Neraka."


Rasullullah s.a.w. bersabda;
"Puasa 8 hari dalam bulan Rejab akan dibuka baginya 8 pintu Syurga."


Rasullullah s.a.w. bersabda;
"Puasa 9 hari pada bulan Rejab keluar dari kuburnya lalu tidak ditolak dia dari masuk Syurga."


Rasullullah s.a.w. bersabda;
"Puasa 10 hari pada bulan Rejab, dijadikan 2 sayap, terbang seperti kilat diatas titian Sirotolmustaqim pada hari Kiamat."


Rasullullah s.a.w. bersabda;
"Puasa 10 hari pada bulan Rejab, Allah akan menjadikan baginya hamparan perhentian di titian Sirotolmustaqim pada tiap-tiap satu batu."


Rasullullah s.a.w. bersabda;
"Puasa 15 hari pada bulan Rejab adalah sama seperti berpuasa 100,000 tahun."


Rasullullah s.a.w. bersabda;
"Puasa 16 hari pada bulan Rejab akan dapat melihat wajah Allah di dalam syurga, dan akan menjadi orang yang pertama menziarahi Allah didalam Syurga."


Rasullullah s.a.w. bersabda;
"Puasa 19 hari pada bulan Rejab akan dibina baginya sebuah mahligai di hadapan mahligai Nabi Ibrahim dan Nabi Adam."


Rasulullah s.a.w. bersabda;
"Puasa 20 hari pada bulan Rejab, diampunkan segala dosanya yang telah lalu. Maka mulailah beramal barang yang tinggal daripda umurnya (pembaharuan umur)."


Rasullullah s.a.w. bersabda;
"Puasa bulan Rejab, wajib baginya diampunkan dosanya yang lalu, dipeliharakan Allah umurnya yang tinggal dan terlepas dari dahaga pada hari Kiamat."


Rasullullah s.a.w. bersabda;
"Puasa pada awal Rejab, pertengahan dan akhirnya seperti berpuasa sebulan pahalanya."


Rasullullah s.a.w. bersabda;
"Orang yang lemah dari berpuasa pada bulan Rejab hendaklah bersedekah tiap-tiap hari sekurang-kurangnya sebuku roti."


Rasullullah s.a.w. bersabda;
"Sesiapa melapangkan kekeruhan, kesusahan dan kepicikan orang Mukmin pada bulan Rejab dikurniakan Allah kepadanya mahligai yang besar di dalam syurga Firdaus."


Rasullullah s.a.w. bersabda;
"Bulan Rejab Syahrullah (bulan Allah) diampunkan dosa orang yang meminta ampun dan bertaubat kepada Allah."


Wassalam.

22 comments:

vee said...

saya juga akan berpuasa "SELEPAS INI".. Selamat berpuasa putri.. :)

aku lah arween said...

gud info cik putri

busyuksayang said...

saya tak larat nak puasa skrg nie...pagi2 lg perut dah lapar...sayang kan awak :(

هدايه يسٓ / Hidayah Yassin said...

kita terlupa la ri ni 1 Rejab...huhuhu... :( ...terlepas puasa hari pertama...

mrs SyeDiz said...

huhu.
arini 1st day menses.
missed 1st rejab lagi!

pdhal my mom br je remind mlmtd.
:(

susudalambotol said...

lucky u postkan entri ni. i mmg cari ok.

ungu violet said...

saya akan puasa start minggu depan, sekarang perut nga bisa kosong :)

nmmy84 said...

wdh pun nak sangat pose bulan rejab tahun ni.

Mustaz Aizul said...

eh, da rejab yea?..ok~..mau puasa sok~

cujen said...

huhu...saya pun berjaya mempuasakan diri saya.... *pencapaian yang boleh dibanggakan sebab saya memang tak penah ganti pose sebelum ni.. (ya allah..jujurnya haku)

Syafy. said...

lucky sis dapat puasa hari ni.
my timing lari lah, but surely akan dapat puasa dalam bulan ni.

=)

happy fasting!

khaleda said...

info yg sgt bgs
mari sama2 kita berpuasa :)

suezensuzanna said...

yay...my 2nd day pose today

Afeeqa said...

nanti adk pon nk try puasa la. hehe. semoga akk dpt puasa byk2 ms bulan rejab nie. :)

Putri Ramlan said...

vee:
so, arini puasa tak? hehe.

arween:
sila google, kemudian copy paste. :P

julia:
alalo~ siannya dia. takpelah, lgpun baby baru nak membesar kan. :)

dee:
takpelah if awk terlupa. arini ingat tak? :)

huda:
err, letak dlm reminder lah ttg bulan rejab! :D

babe:
ngehehe. dah copy paste belum?

farah:
ya bener. kamu harus sehat dulu. minggu depan masi ada lg! ;)

wadah:
if nak sgt, dah start ke belum? hehe.

mustaz:
yeap.. sudah rejab. dan saya extremely excited abt it! :D

cujen:
takpelah. i pun puasa ganti ada sket je lagi. lols.

syafy:
what do u mean, ur timing lari dik? jom lah puasa! :)

khaleda:
jom, jom!

sue:
yayyy! same lah dgn i. :D

afeeqa:
adik jgn lah try je. puasa lah! :D

vee said...

:( belum la wak..it's my 2nd day.. waaa.. :((

melon. said...

alhamdulillah.

Mustaz Aizul said...

i've notice u excited bout it.

Bulan nie best. Byk dapat if puasa.

And can lose some weight too.

Syafy. said...

haha. timing lari tu meaning masa first rejab tu i ''cannot'' puasa.

baru ingat nak puasa on first rejab, but then tak boleh. a bit dissapointed lah since looking forward for it.

takpe. rejab sebulan. boleh lagi ni. heh. =)

Putri Ramlan said...

vee:
oh okay. kite faham. :)

melon:
hey hey. alhamdulillah. thx sbb singgah kembali. hehe.

mustaz:
yeap! i am extremely excited abt it. aritu genap 3 hari puasa. ada kelebihan tu, insya'Allah. :)

syafy:
yeap! takpe, mmg masih ada beberapa hari lagi. go adik, go! :D

melon. said...

bukan tak mau singgah.
mental down.
hbis semua blog x disinggah.
hnya tulis dan sign out ja.
sori.

Putri Ramlan said...

melon:
oh okay. saya faham! kipidup oke! :)