11.12.2009

Tailoring.

Malam tadi, saya teman Fahmi dan abangnya pergi mencari kain baju melayu. Tak sangka, lelaki ni pun ada citarasa tersendiri. Pemilihan fabrik dan ketepatan warna menjadi keutamaan okay.


Lebih kurang sejam pemilihan kain, songkok dan samping segala, kami bertolak ke tailoring. Mahu diorang tak panik, nak buat tempahan very the last minute, takut satu apa pun tak jadi. Nampak kakak tukang jahit tu macam pro je. Tapi takpe lah, apa yang mampu kita buat pun, hanyalah bertawakal.


Sometimes, saya teringin juga nak merasa pakai baju kurung tempahan di tempat tailoring yang mahal-mahal. Ramai kata, bagus. Saya tak berkira sangat soal duit, yang penting, ukuran baju tu tepat dan sedap dipakai lah. Tapi, mujur lah saya ni mudah orangnya. Kalau susah sangat nak cari tukang jahit yang bagus, baju ready made pun boleh lah. :P

15 comments:

ungu violet said...

baju melayu untuk apakah itu?
saya pun tak berapa kisah pasal tailor. beli ready made pun saya pakai :)

Riena said...

tailor mana nak cari tu? kita kena cuba dulu then agak2 bagus boleh tempah lagi..kna tgk testimoni para2 pelanggan.

nmmy84 said...

utk majlis kawen ke.hihi.hye awak, rajin update.

cujen said...

sebenarnya org lelaki lagi cerewet dr org pompuan tau...

littlephia said...

cewah. any special occasion? ,p

m@Ri@ said...

maria pn sll go for ready made je..hehe..

zielalala... said...

yg mahal xsemestinya terbaik..sy pn slalu hantar kt tailor biasa2 je..tu pn slalu org puji lawa..hehe perasan..tp sy xkisah lg sy suka sbb jimat.. :D

Putri Ramlan said...

farah:
baju melayu utk wedding abg fahmi. :)

riena:
well, fahmi ni ada tailoring dia sendiri tp bila dh last minute, manalah tmpt mahal2 ni nak amik kan.

wadah:
bukan rajin, tapi bosan. haha.

cujen:
ha'ah. totally agreed. cerewet2 pun sy sayang. :P

phia:
special to me as well coz ni 1st time nak jumpa semua kaum kerabat fahmi. heee.

maria:
baju kurung perempuan smpi terlalu byk pilihan, sometimes ada yg tersama plak.

ziela:
lawa baju tu, satu bonus dan yg penting, keselesaan. :)

Si Panda Bear said...

tailor kat mane? i slalu buat kat masjid india je. huhu.

cik gObu said...

sy suke belasah ready made je cik putri

lg senang
cepat

:)

nk ke tailor ni haikkkk malehhh

Putri Ramlan said...

mustaz:
i selalu tempah dkt shah alam je tp semua tak memuaskan hati. haha.

ween:
ada ready made yg mmg cantik tp nak cari yg rare tu, susah sket lah. :)

NURUL said...

putri..buat baju untuk apa itu? mahu nikahkah? ermm..saya lebih suka anta kat toilor dr ready made.

susudalambotol said...

mari kita ke cosry.
keren!

anil lutaze said...

hahaha..lelaki skrg u know..mmg cmtu...hehe...saya pon teringin nk jahit kt tpt mahal2...hak

Putri Ramlan said...

nurul:
jejaka2 melaya sy tu yg tempah baju utk wedding abg diorang. :)

babe:
cosry? hehe. belum mampu lg. :P

anil:
tunggu bila sy dh berkemampuan sket lah. :)